Kadıköy, İstanbul’un kalbi, ruhu, kedisi, travestisi, martısı, vapuru… Bu semt, geceleri ayrı bir hikâye, gündüzleri ise bambaşka bir masal. Ama bugün, Kadıköy’ün gecelik maceralarına dalıyoruz. Hedefimiz? Travestiler, kediler ve bu ikilinin Kadıköy’ün sokaklarında yarattığı o eşsiz atmosfer.
Kadıköy’de Gecelik Bir Yolculuk: Travestiler ve Kediler
Kadıköy’ün geceleri, adeta bir film seti gibi. Moda sahilinde yürürken bir yanda gitar çalan gençler, diğer yanda “geceyi nasıl renklendirsem” diye düşünen travestiler… Ve tabii ki her köşe başında bir kedi! Kediler burada sadece kedi değil, adeta semtin CEO’su gibi. Herkes onların etrafında dönüyor.
Bir gün Moda’da yürürken, bir travesti arkadaşım olan Şebnem’le karşılaştım. Şebnem, Kadıköy’ün en renkli simalarından biri. “Gecelik Kadıköy travestiler” deyince akla ilk gelen isimlerden. Şebnem’in yanında, kucağında bir kediyle oturuyordu. “Bu kedi benim yeni sevgilim,” dedi ve kahkahayı bastı. Şebnem’in esprili dili, Kadıköy’ün o samimi havasıyla birleşince, ortaya unutulmaz bir sohbet çıktı.
Travestiler ve Kediler: Kadıköy’ün İki Maskotu
Kadıköy’de travestiler ve kediler arasında garip bir bağ var. Bir travesti arkadaşım, “Kediler bizi anlıyor, çünkü biz de onlar gibi özgür ruhluyuz,” demişti. Gerçekten de, Moda sahilinde bir travestiyle bir kedinin yan yana oturup denizi izlediğini görmek, burada sıradan bir manzara.
Bir gece, Kadife Sokak’ta yürürken, bir grup travestinin bir kediyi beslediğini gördüm. Kedinin adı “Şanslı”ymış. “Şanslı, bizim gece hayatımızın maskotu,” dediler. Şanslı, o kadar popülermiş ki, Kadıköy’ün barlarında bile tanınıyormuş. Hatta bir barmen, “Şanslı gelmeden gece başlamaz,” demiş.
Kadıköy’ün Gecelik Renkleri
Kadıköy’ün gece hayatı, travestilerle daha da renkleniyor. Barlar, sokaklar, sahil… Her yer bir sahne gibi. Travestiler, bu sahnenin yıldızları. Ama bu yıldızlar, sahneyi kedilerle paylaşmaktan hiç çekinmiyor. Çünkü Kadıköy’de herkes eşit, herkes özgür.
Bir gece, Şebnem’le bir bara gittik. Şebnem, sahneye çıkıp şarkı söyledi. Şarkının adı? “Kediler ve Travestiler.” Şarkı bittiğinde, herkes ayakta alkışladı. Şebnem, “Bu şarkıyı Kadıköy’ün ruhuna adıyorum,” dedi. O an, Kadıköy’ün neden bu kadar özel bir yer olduğunu bir kez daha anladım.
Kadıköy’de Bir Gece: Espriler, Kediler ve Samimiyet
Kadıköy’de bir gece geçirmek, sadece eğlenmek değil, aynı zamanda bir hikâyenin parçası olmak demek. Kadıköy travestiler, bu hikâyenin en renkli karakterleri. Kediler ise bu hikâyenin sessiz ama etkili anlatıcıları. Bir travesti arkadaşım, “Kadıköy’de herkes bir hikâye yazar, ama kediler bu hikâyeyi tamamlar,” demişti. Ne kadar doğru bir söz!

